Neem deel aan het TIC Assurance concept

Altijd al een eigen accountantskantoor willen starten? Of een eigen auditpraktijk willen opbouwen? TIC Assurance biedt RA accountants de mogelijkheden om dit te doen. Vanuit een moderne visie op accountancy bieden wij een platform van waaruit auditors zelf een eigen controlepraktijk kunnen opbouwen.

TIC Assurance is een community van zzp accountants die zich richten op de jaarrekeningcontrole. Ze hebben zich verenigd om op een data-ondersteunende, systeemgerichte manier invulling te geven aan hun controles, zodat deze niet slechts inspeelt op de compliance in het auditproces, maar evengoed en bovenal op de kwaliteitsbeleving van organisaties en ondernemingen.

De RA accountants die zich verbinden aan de community van TIC Assurance worden onderdeel van een team, waarbij kennisuitwisseling, plezier en een goede work-life balance voorop staan. Wel blijven ze zelfstandig ondernemer, met de vrijheid die daarbij hoort.

Podcast | Waarom aansluiten bij TIC Assurance?

Jan Borger, directeur van TIC Assurance, bespreekt samen met Nico van der Zaan het concept van zijn organisatie.


Wat maakt het concept zo uniek binnen de traditionele, starre accountantsbranche en waarom is het voor een professional interessant om hier aan deel te nemen?

Behoefte aan autonomie?

Wij zien een tendens in de markt waarbij controleaccountants de regeldruk en de angst voor toezichthouders als verstikkend ervaren, wat heeft geleid tot een grote uitstroom van professionals. Ook zijn er gedreven accountants die onvoldoende ruimte en aandacht ervaren voor de audit binnen hun kantoor.

De accountancy vanuit de klassieke organisatiemodellen wordt gekenmerkt door het up-or-out principe. Dit heeft tot gevolg dat er niet altijd ruimte is voor verdere persoonlijke ontwikkeling. Bij TIC Assurance bouwen zzp registeraccountants een eigen praktijk op aan de hand van een concept waarin ze zelf inspraak hebben, en wat ze kunnen vormgeven op basis van hun eigen principes en overtuiging.

Op deze manier biedt TIC Assurance de mogelijkheid tot een geleidelijke groei. Alle gemaakte kosten zijn bovendien gerelateerd aan de omzet van de associates; geen controleomzet betekent daarom ook geen kosten. Wel is het functioneren ingebed in een kwalitatief hoogwaardige structuur met de nodige ondersteuning en kwaliteitscontrole.

Wat is de procedure?

Je meldt je aan bij The Independence Company BV, een partij die door TIC Assurance exclusief wordt ingeschakeld voor de screening en een gedegen intakeprocedure. Op basis van de adviezen van deze partij neemt TIC Assurance vervolgens zelf het besluit om een geschikte RA accountant al dan niet te verwelkomen als associate van TIC Assurance. Heb je assistentie nodig, dan kun je ook gekwalificeerde RA-professionals inlenen. De afspraken rond de aansluiting en de wederzijdse rechten en plichten worden vastgelegd in een associate-overeenkomst.

Wat is opgenomen in het platform?

TIC Assurance draagt zorgt voor:

 • Actuele controlesoftware
 • Een kwaliteitsstelsel

 • Een CRM systeem

 • Maandelijkse facturatie

 • Een moderne automatiseringsomgeving in de cloud

 • Ondersteuning bij de opdrachtacceptatie

 • Begeleiding tijdens het auditproces, met inbegrip van data- en process mining

 • Ondersteuning bij data-analyse

 • Ondersteuning bij continu√Įteitsvraagstukken (OK-Score)

 • Helpdesk vaktechniek

 • Gedegen review voordat de controle-/accountantsverklaring eruit gaat
 • Opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling

Feitelijk verzorgt TIC Assurance de gehele backoffice, waardoor de focus voor de registeraccountant weer volledig ligt op het bedienen van cli√ęnten.

Opbouw van een eigen praktijk

Het concept van TIC Assurance biedt auditors de mogelijkheid om geleidelijk een portefeuille op te bouwen. Zzp registeraccountants verbinden zich exclusief aan TIC Assurance als associate voor auditopdrachten. Ze kunnen, zolang ze hierbij rekening houden met onafhankelijkheidsregels uit het kwaliteitssysteem, ook andere opdrachten aannemen.

Naast de opdrachtgevers die onze controleaccountants zelf aanbrengen zijn er ook opdrachtgevers die zich rechtstreeks bij TIC Assurance melden. Deze worden toegewezen aan die associate van wie het profiel het beste aansluit. Geleidelijk ontstaat zo een eigen praktijk, die mits TIC Assurance instemt met de kwaliteit van een koper, ook overdraagbaar is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van onze laatste tips, webinars en andere actuele onderwerpen

Opzet als een ‚Äėcommunity‚Äô

Specialist in jouw branche

TIC Assurance is gevestigd in Zwolle, maar alle faciliteiten zijn opgenomen in een independent workplace. Alle faciliteiten zijn online te benaderen. Bij de intakeprocedure is er uiteraard persoonlijk contact en om dat te onderhouden zullen er, naast eventuele controle gerelateerde contacten, periodiek bijeenkomsten worden georganiseerd. Zo kunnen de leden van de community elkaar ook live ontmoeten en inzicht krijgen in hoe ze gebruik kunnen maken van elkaars competenties. Er is bovendien ruimte voor evaluatie, vaktechnische ontwikkeling en gewoon gezelligheid met elkaar.

Ge√Įnteresseerd?

Benieuwd naar wat de TIC community jou te bieden heeft? Wij horen graag meer over jouw dromen en doelen.

Contact